Om man tränar löpning kan det vara frestandet att ge sig ut och träna även om det är så att man inte mår riktigt bra. Det är dock inte alltid en så bra idé. Det kan rent av göra så att det tar än längre tid innan man känner sig frisk. Men när bör man absolut undvika träning och hur länge bör man vara borta från den?

Träna när man är förkyld

Om man bara är lite förkyld kan det kännas som att det nog inte är så farligt att träna. Men sanningen är att man kan bli väldigt sjuk om man tränar hårt. Det sliter mycket på hjärtat och kroppen kan ha väldigt svårt att återhämta sig. Om man är förkyld kan man dock ofta gå ut och gå eller kanske jogga i väldigt lugnt tempo.

Feber innebär ingen träning

Om man har feber bör man absolut inte träna. Om man har feber är kroppen redan rejält nedsatt och om man då ger sig på att träna också kan det sluta illa. En kort promenad kan man ta utan att det gör att man mår sämre men man bör inte träna hårdare och även om en tävling är nära förestående bör man ta det rejält lugnt.

Hur länge bör man undvika träning?

Beroende på vilken sjukdom man har kan man behöva vara borta från träning olika lång tid. Vid en förkylning kan det ofta räcka med att man är borta ett par dagar eller någon vecka. Rör det sig däremot om till exempel influensa kan man ha ett rejält nedsatt allmäntillstånd under flera veckor efter det att man inte har några egentliga symtom. Sjukdomar som körtelfeber kan göra att man blir borta från träning under flera månader.

Att missa tävlingar

När det gäller större löpartävlingar kan det ofta vara så att man får genomgå olika läkarundersökningar innan tävlingen. Då upptäcks det ofta om man har någon sjukdom. I regel får man inte starta om så är fallet. Det beror helt enkelt på att arrangörer ofta inte vill ta ansvar om det är så att någon deltagare inte skulle klara av tävlingen.

Även om det inte förekommer några läkarkontroller kan det vara klokt att ta ansvar för sin egen hälsa. Om man avstår från en tävling kan man antagligen vara med i nästa sådan, men om man tävlar trots att man är sjuk kan det vara väldigt många tävlingar man går miste om.