Oavsett om man planerar att springa Stockholm marathon eller om man bara vill bli en lite bättre löpare kan träning för ultralöpning och maraton vara lämpligt. Det innebär lite tuffare träning och träningsformen passar perfekt för de som känner att den vanliga löpträningen inte ger riktigt lika mycket längre.

Skillnaden mellan ultralopp och maraton

Ultralopp och maraton är inte samma sak. Ett maraton är lopp över långa distanser ofta upp till tio mil. Ett ultralopp är minst 10 mil långt. Många ultralopp går också till som så att deltagarna får springa under 12, 24, eller 48 timmar. Man ser sedan till vilken deltagare som sprungit längst och det är den deltagaren som vinner loppet.

Att träna inför maraton

När man tränar inför ett maraton blandar man ofta träningen. Ena dagen kan man springa långsamt och långt. Under nästa dag lägger man in ett pass som istället fokuserar på högre tempo. Om du har en bra grundträning kan du många gånger börja träna för maraton ungefär 20 veckor innan loppet går av stapeln. Du bör också träna på att springa den aktuella maratondistansen minst en gång. Även en nybörjare inom löpning kan komma igång relativt snabbt. Om det är första gången du ska ta dig igenom ett maraton och du inte har tränat så mycket innan bör du fokusera på att bara ta dig igenom loppet, inte på tiden. Då kan du med fördel också varva gång och löpning under loppets gång. Även om du inte ska springa ett lopp kan du ha god nytta av träningen i din övriga löpning.

Ultralöpning

Om du vill ge din kropp en riktig utmaning kan träning inom ultralöpning vara bra. Då bör du inte lägga fokus på hastighet, utan du bör istället lära kroppen att springa under flera timmar i ett långsamt tempo. Du behöver inte springa långa rundor, utan flera varv på en träningsbana fungerar också. Om du är intresserad av den här grenen bör du också öva på att äta under tiden du springer. Det finns bra ryggsäckar där du kan förvara någon extra tröja, dryck och mat som sedan kan plockas fram under tiden du springer, eller när du saktar ner för att gå en stund. Är du ovan bör du dock inte ge dig ut på en flera timmar lång tur med en gång utan du måste se till att träna kroppen steg för steg.