När det gäller löpning är det viktigt att träna kontinuerligt. Det är genom det här sättet att träna som du kan bli en bättre löpare. I regel är det bättre att träna kortare stunder, men ofta. Om du vill bli en riktigt bra löpare måste du stärka kroppen steg för steg, både genom att springa och genom styrketräning. Löpning sliter nämligen väldigt mycket på kroppen och det är lätt att skadas.

Rätt träningsnivå

För att bli en bättre löpare gäller det att finna en träningsnivå som varken är för hög eller för låg. Man kan inte gå från otränad till vältränad på några få dagar utan koppen behöver tid på sig för att den ska kunna byggas upp. I regel är det bättre att träna två till tre gånger per vecka på en lagom hög nivå istället för att köra stenhård varje dag. Då minskar man risken att skada sig, med en lång konvalescens som följd. Ibland kan det också vara bättre att ta en promenad, eller att styrketräna med viktbälten, hantlar eller liknande istället för att springa under varje pass.

Ta igen missad träning

Ibland kan det vara så att man missar sin träning av en eller annan anledning. Det kan vara så att man helt enkelt inte hinner eller kan träna under en eller två dagar. Ibland blir man sjuk eller skadad och sedan kan man inte träna på ett tag. Då kan det vara lätt att känna sig frestad att ta igen den förlorade träningen. Det är dock inte speciellt smart. Den träning man har missat kan man inte ta igen genom att träna stenhårt under några dagar efter. Att börja träna hårdare gör bara att man riskerar att bli borta än längre från sin träning.

Om man tappar lusten att träna

Ibland kan det vara så att man plötsligt tappar lusten att träna. Man kanske inte känner för att ge sig ut i löparspåret. Det kan vara på grund av att man har annat att göra eller så tycker man inte längre att löpningen ger något positivt. Ibland kan det också vara så att något skrämmer en. Under den mörka årstiden kan det vara så att man inte gärna springer ute, speciellt inte på löprundor där det inte finns belysning eller bebyggelse. Det kan vara på grund av att man tycker illa om mörkret, att man är orolig för vildsvin, jägare som rör sig i skogen, eller för att något annat ska hända.

Har man helt tappat lusten att träna löpning kan det vara klokt att ta en paus i träningen. Sedan kan man helt enkelt ta upp den igen senare om man så skulle vilja. Det är aldrig för sent att börja träna, oavsett hur gammal man är.