I stort sett alla löpare drabbas av överträning eller förstadiet till det någon gång. Det handlar helt enkelt om att man inte lyssnar på kroppen. Det är lätt hänt om man fastnar i sin sport. Man fortsätter helt enkelt pressa kroppen lite extra, under allt för lång tid. När det gäller träning är det vila och återhämtning som bygger upp kroppen medan träningen bryter ner den. När man övertränar kroppen struntar man ofta i återhämtningen och kroppen bryts ner för mycket.

Hur vet man att man övertränar?

Ett vanligt symtom på överträning är att man får träningsvärk. Hos Internetmedicin kan man läsa mer om vad den här typen av värk är och hur man kan lindra den. Ett annan symtom är att man inte tycker sig märka av någon effekt av sin träning, trots att man avancerar den steg för steg. Det är helt enkelt ett tecken på att kroppen inte hinner bygga upp sig ordentligt mellan träningarna. Man kan också bli mer förkyld eller drabbas av andra virus. Det beror helt enkelt på att immunförsvaret i kroppen mattas ner och blir svagare om man övertränar.

Hur förhindrar man överträning?

Genom att se till att ha ett par vilodagar varje vecka är risken mindre att man övertränar. Då hinner kroppen vila upp sig. Man måste också lyssna ordentligt på sin kropp. Om man har ont någonstans eller om man inte känner sig helt pigg bör man undvika att träna den dagen. Om man misstänker att man redan har övertränat kan det vara bra att ta det lugnt med träningen några dagar. Man behöver inte sluta träna men det är bra att sakta ner på tempot och kanske springa lite kortare sträckor.