Ibland kan det kännas bättre att bara börja springa istället för att hålla på med uppvärming och annat. Det känns helt enkelt meningslöst. Men uppvärmningen är faktiskt A och O när det gäller träning. Om man värmer upp på rätt sätt minskar man risken att muskler och leder skadas under träningen och det tar faktiskt inte så lång tid att värma upp.

Hur värmer man upp?

En bra uppvärmning handlar om att kroppen helt enkelt ska värmas upp innan man utsätter den för större påfrestningar. Det kan ske genom att man går en promenad på omkring 10 minuter i ett tempo som gradvis ökas. Man kan också lägga in kortare sträckor där man springer, lite tänjning och så vidare. Det viktiga är att kroppen hålls igång. Efter att man har värmt upp bör man se till att hålla sig varm. Att låta kroppen kallna för att sedan träna någon timme efteråt medför att uppvärmningen måste göras om igen.

Ska man alltid värma upp?

Om man bara ska gå ut och gå en promenad behöver man i regel inte värma upp. Ska man träna löpning, styrketräning eller något annat bör man dock göra i alla fall en kortare uppvärmning.