Om du har kommit så långt inom löpning att det är dags att tävla finns det en hel del saker du bör tänka på. En tävling innebär en hel del påfrestningar för kroppen och om du inte har tävlat innan kommer nervositeten också att göra sitt.

Hitta tävlingar att delta i

Om du vill börja tävla i löpning måste du först hitta tävlingar att vara med i. Det finns ofta annonser om sådana i olika löpartidningar, anslag om dem på gym och kanske till och med information i lokaltidningen. Ett annat säkert sätt att finna information om löpartävlingar är genom att söka runt på internet.

Träna inte extra hårt

Även om du inte tränat på ett par dagar bör du inte börja träna stenhårt bara dygn innan tävlingen. Det kommer bara att göra att du inte orkar tävla när det väl är dags. Att träna i normal mängd är dock inte farligt. Dagen innan tävlingen är det klokt att ta en vilodag där man bara går en rask promenad. På så sätt hinner kroppen vila upp sig inform den kommande utmaningen.

Undvik alkohol

Inför en tävling, oavsett vilken sport det rör sig om är det alltid klokt att undvika alkohol. Att vara bakfull på tävlingsdagen kommer bara att leda till problem. Alkohol är också vätskedrivande och det leder till att kroppen förlorar än mer vätska än normalt. Minst två dagar innan tävlingen bör man helt undvika alla alkoholhaltiga drycker om man vill kunna prestera på topp.

Doping

Tidningar som Expressen skriver ofta om dopade tävlingsdeltagare inom olika sporter. Det här förekommer också inom löpning. Att tävla dopad är inte tillåtet och det kan dessutom vara farligt att ta dopingpreparat. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa läkemedel klassas som doping och bara en liten mängd kan spåras.