När man tävlar och tränar löpning är det viktigt att äta och sova ordentligt. Om man inte gör det klarar kroppen inte av att prestera lika bra som den brukar. Men vad bör man tänka på när det gäller sömn och kost?

Inte kunna sova inför tävling

Om man ska delta i en löpartävling kan det vara så att det är lite svårt att sova inför tävlingen. Det kanske är så att man befinner sig på en annan ort och därför har lite svårt att sova. Andra kan inte sova på grund av nervositet. Att inte kunna sova inför en tävling är vanligt. I regel lönar det sig inte att ligga kvar i sängen för att försöka somna utan det är bättre att gå upp för att göra något annat.

Sömn till vardags

Hur mycket man behöver sova är mycket individuellt. Vissa klarar sig bra med bara fyra timmars sömn per natt, medan andra behöver minst åtta timmar för att de ska må bra. Som löpare bör man inte låta någon annan bestämma hur mycket man ska sova till vardags utan det måste man avgöra själv. Det kan dock vara klokt att prova att sova lite mindre, eller lite mer några nätter för att se om man mår bättre eller sämre. Ibland kan det nämligen vara så att man lätt faller in i invanda rutiner som egentligen inte fungerar.

Tänk på kosten

För att man ska orka löpträna behöver man tänka på vad man äter. Det går inte att bara äta godis och snabbmat, då klarar man inte att träna speciellt länge. En varierad kost är alltid bra, och man bör se till att den innehåller både vitaminer, mineraler, protein och annat som kroppen behöver. Om det är så att man inte får i sig tillräckligt av en viss vitamin finns det bra tillskott att ta. Att ta tillskott om det inte behövs kan dock leda till att man överdoserar vitaminer eller mineraler och det kan också vara negativt samt ge biverkningar av olika slag. Om man vill vara säker på att man äter rätt kost kan man besöka sin läkare för att ta ett blodprov som visar hur mycket mineraler, vitaminer och andra spårämnen kroppen egentligen har tagit upp. På så sätt får man en fingervisning om vad man kan behöva äta mer av.