Som löpare kan det vara klokt att inte bara springa på asfaltsvägar. De är hårda att springa på och även om man har bra skor sliter det på hela kroppen. Att variera underlag och terräng är alltid bra, oavsett om man springer för skojs skull eller om man vill tävla. Men vilka underlag och terränger är bra att springa i?

Snö ger rejäl träning

På vintern om det ligger ett rejält snötäcke på marken får man som löpare kämpa rejält med att ta sig framåt. Det är inte alltid lätt att springa och om man är ovan bör man absolut inte träna längre stunder.

Grusvägar ger mjukare landning

Om man har möjlighet att springa på grusvägar är det inte alls fel. Det ger en mjukare landning när man springer och det är bra för hela kroppen.

Skogen lär löparen lyfta på fötterna

Att springa på skogsstigar eller i terräng ger också ett mjukare steg samtidigt som löparen får se till att tänka efter var denne sätter ner fötterna. Här finns det stenar, rötter, grenar och mycket annat att se upp för och som löpare kan man inte hålla en extrem hastighet. Det är också en sak som kan minska risken för överträning.