Har du sprungit ett tag och känner att du vill ha en ny utmaning? Kanske har du deltagit i ett millopp eller ett femkilometerslopp men vill testa att springa längre? Då är ett långlopp en rolig och inspirerande målsättning.

Till långa tävlingslopp räknas maraton och ultralopp. Maratonsträckan är 4,2 mil och ultralopp är alla tävlingar som är längre än ett maraton. Sträckan på ett ultralopp varierar mycket beroende på tävling. Det finns alltifrån 50 kilometer upp till tävlingar där deltagarna springer så långt de orkar på 6 dagar.

Träna mycket och varierat

Träningen inför långa lopp handlar om att springa så mycket som möjligt. Farten behöver inte vara så hög, utan det viktiga är att vänja kroppen vid att hålla på länge. Att träna många timmar kan vara en mental utmaning och för att inte tröttna är det smart att variera träningen. Lägg gärna in alternativa pass då du passar på att träffa vänner samtidigt som du tränar. Genom att spela Padel någon gång i veckan får du mer volym i träningen samtidigt som träningen blir mer mångsidig. På Padelnest.se hittar du padelbollar och padeltillbehör till matchen.

Det kan också vara bra att lägga in styrkepass varje vecka för att stärka kroppen. Långa löppass utgör en stor belastning på benen och just benstyrka är därför bra att träna.

Spring året runt

För att din första långa löpartävling ska bli lyckad behöver du få in tillräckligt med träning. Börja träningen minst ett halvår innan tävlingen och öka längden på passen successivt. Ska du springa en tävling på sommaren kommer det därför att innebära att du behöver träna på vintern. Med rätt utrustning är vinterlöpning inte något problem. Tänk på att ha skor med bra grepp och att skydda händer och huvud från kylan.

Eftersom träning inför långlopp handlar om att nöta så många mil som möjligt kommer träningen att ta en hel del tid. För att hinna med jobb, familj och andra åtaganden gäller det därför att få in träningen i kalendern på ett smart sätt. Många vana löpare springer till jobbet, något som brukar kallas för transportlöpning.

Ytterligare sätt att få till träning året runt är att springa tillsammans med andra. På så sätt blir det lättare att hålla igång motivationen. Om du inte har vänner med samma intresse för löpning är en löpargrupp ett bra alternativ. På många orter finns organiserade grupper med erfarna ledare som kan ge dig tips och råd kring din löpning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.