Att få i sig dryck är livsviktigt, oavsett om man tränar löpning eller inte. Ju mer man tränar och svettas, desto mer vätska behöver man i regel få i sig. Det allra bästa att dricka är vatten. Ibland kan det dock vara lite svårt att få i sig den vätska man behöver. Att låta bli att dricka är dock inte bra då det kan leda till allvarliga bekymmer.
Vätskebrist
Hos 1177 kan man läsa mer om vad vätskebrist är och vad det kan leda till. Bland annat kan vätskebristen leda till att man blir yr i huvudet, man kan få huvudvärk och börja må allmänt dåligt. Om man lider av vätskebrist under en längre tid kan njurarna börja ta en hel del stryk. Det kan leda till allvarliga skador som man får medicinera livet ut. I värsta fall kan man till och med behöva dialys eller njurtransplantationer.
Ta med en vattenflaska
Om man vet att man ofta dricker lite dåligt kan det vara bra att ha med sig en vattenflaska. Den kan man ha stående på skrivbordet, och så dricker man bara lite då och då. På så sätt får man också mer koll på hur mycket man dricker. Man kan sätta upp mål som att vattenflaskan ska vara tom vid lunch, nästa flaska ska vara tömd när man går hem från jobbet och så vidare.
Vätskebälte
När man ska ut och springa kan det vara jobbigt att behöva hålla i en vattenflaska, speciellt om man ska springa långt. Då finns det speciella vätskebälten. Det är ett litet bälte man fäster kring midjan och i bältet sitter sedan små vattenflaskor. När man behöver dricka tar man enkelt upp en flaska, dricker och sätter tillbaka den i bältet. Eftersom att flaskorna är små och fördelade runt hela kroppen behöver man inte heller tänka på att ena benet belastas hårdare än det andra.
Vätskekontroller
När det gäller maratonlopp finns det ibland vätskekontroller på olika ställen. Det brukar också finnas vattenflaskor vid målgång. Det är helt enkelt för att löparna ska ha en chans att fylla på vätska under loppet. Om man inte gör det kan det hända att kroppen lägger av. Varje år svimmar flera löpare just på grund av att de inte har druckit tillräckligt. Om man känner sig lite dålig under loppet är det klokt att ta det lite lugnt ett tag och dricka lite extra.
Vattnets temperatur
När man har varit ute och sprungit och känner sig varm kan det vara frestande att dricka iskallt vatten. Men det är egentligen inte det bästa för kroppen. Istället bör man satsa på att dricka ljummet eller kroppsvarmt vatten. På så vis chockar man inte kroppen. Det är speciellt viktigt om man sprungit långt eller om det är väldigt varmt ute.